Ψητά γεμιστά μήλα

Κυριακή, Νοεμβρίου 30, 2014




Και κοίτα να δεις που μου είπαν πως συμμετέχοντας στην ομάδα του One team Four seasons, έπρεπε για τις ανάγκες του δεύτερου πάρτι να αφήσω στην άκρη μπογιές, καρφιά, κατσαβίδια και να πιάσω τις κουτάλες και τις κατσαρόλες, να μαγειρέψω κάτι γιορτινό και να σας το παρουσιάσω.


Και θα με ρωτήσεις που είναι το περίεργο, σπίτι σου δεν τρώτε;  Φυσικά και τρώμε, φυσικά και μαγειρεύω και μεγάλη οικογένεια είμαστε, έξι ζωή να έχουμε μαζί με μένα αλλά άλλο είναι να μαγειρεύεις ή να φτιάχνεις γλυκό για την οικογένεια σου ή τους καλεσμένους σου και άλλο να το φτιάχνεις και να το δημοσιοποιείς.  Υπάρχουν γι αυτό πολλές φίλες food bloggers που το κάνουν εξαιρετικά και τις οποίες θαυμάζω για τις ικανότητες τους όχι μόνο στη μαγειρική αλλά και στην παρουσίαση αυτών που φτιάχνουν με τέτοιο τρόπο που νομίζεις πως αν απλώσεις το χέρι σου στην οθόνη του υπολογιστή μπορείς να γευτείς τις λιχουδιές που βλέπεις.

Ήταν απαραίτητος για μένα αυτός ο πρόλογος αλλά τώρα ας προχωρήσουμε σε ένα φρουτογλυκό που συνήθιζα να το φτιάχνω όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά για να τρώνε πιο εύκολα φρούτα αλλά και αργότερα προσθέτοντας κάποια υλικά.  Για πολλά χρόνια αποτελεί το μετά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι επιδόρπιο.
Μήλα ψητά, γεμισμένα με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.  Τα υλικά είναι όπως παρουσιάζονται παρακάτω, λείπει μόνο η βανίλια που ξέχασα να την φωτογραφίσω.

Για τέσσερα μήλα χρησιμοποιώ μισό φλιτζάνι αποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα, μισό φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα κι αυτά ψιλοκομμένα, ένα πορτοκάλι, ένα λεμόνι, μισό φλιτζάνι καρύδια, μία βανίλια, λίγη κανέλλα, λίγο μοσχοκάρυδο, δύο κουταλιές βούτυρο και δύο κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη.


Διαλέγω μήλα, όμορφα στο σχήμα και στο χρώμα κι αφού τα γυρίσω ανάποδα για να στέκονται καλά, με το ειδικό εργαλείο αφαιρώ τα κουκούτσια και λίγο από το μήλο για να δημιουργήσω μια φωλιά για τη γέμιση.  Πριν τα γεμίσω ρίχνω μέσα σε κάθε μήλο λίγες σταγόνες λεμόνι.


Ψιλοκόβω τα αποξηραμένα φρούτα και τα καρύδια, τα βάζω σε ένα μπολ, προσθέτω την κανέλλα και το μοσχοκάρυδο, την ζάχαρη και το βούτυρο αφού πρώτα το έχω λιώσει χωρίς φυσικά να καίει.  Ανακατεύω και γεμίζω τα μήλα.




Στύβω το πορτοκάλι, προσθέτω στον χυμό την βανίλια και περιχύνω με αυτό τα μήλα.  Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω στους 180ο βαθμούς για 40-45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το μήλο.  Ξεσκεπάζω και ψήνω για 15 λεπτά ακόμη. 

Αφού κρυώσουν λίγο τα μήλα σερβίρω με γιαούρτι ή με παγωτό καϊμάκι και περιχύνω λίγη από την σάλτσα πορτοκαλιού. 
  


Εγώ προσθέτω και λίγα καρύδια γιατί μου αρέσουν πολύ.  


Εύκολο, γρήγορο και ελαφρύ μα πάνω απ όλα μια φρουτένια λιχουδιά.

Με αυτή την συνταγή συμμετέχω στο 2ο μέρος του Χριστουγεννιάτικου πάρτυ που διοργανώνει η ομάδα One team 4 Seasons και έχω την τιμή να βρίσκομαι ανάμεσα σε άλλες δέκα εκπληκτικές bloggers.

"One Team 4 Seasons! Ένα Χριστουγεννιάτικο party που δημιουργήθηκε από 11 blogs για να σας γεμίσει χαμόγελα! Meet the hosts and spread the Christmas spirit!!"


Αυτά είναι τα blogs που συμμετέχουν στο 2ο χριστουγεννιάτικο party της ομάδας μας. Επισκεφθείτε τα και απολαύστε νοστιμιές!


1) Art Decoration & Crafting - Ψητά γεμιστά μήλα
3) FairyWo-Mom!!! - Christmas treat in a glass!!!
4) Painting and Crafting - Τούρτα με νες καφέ


9) Κυριακή στο σπίτι - Χιονάτο γλυκό γιαουρτιού


Να έχετε μια υπέροχη εβδομάδα



Christina
by ArtDecorationCrafting

You Might Also Like

72 Comments

  1. Χριστινάκι μου εσύ που κάνεις τα γλυκά σου τόσο κομψά όσο και τα υπέροχα έργα που μας παρουσιάζεις!! Πολύ ωραία η πρόταση σου για επιδόρπιο με πολύ απλά υλικά! Και εγώ θέλω πολλά καρύδια στο δικό μου. Και του χρόνου κούκλα μου..
    Φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίλια μου αυτό το σχόλιο έχει ιδιαίτερη αξία για μένα γνωρίζοντας ότι εσύ δεν μαγειρεύεις απλά αλλά ζωγραφίζεις στην κουζίνα σου. Σ ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου φιλιά κι από εμένα :))

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Άλλη μία food blogger και όχι μόνο που με τιμάει με το σχόλιο της! Ευχαριστώ Αριάδνη μου :))

      Διαγραφή
  3. Χριστίνα μου υπέροχο το επιδόρπιο σε εμφάνιση και παρουσίαση. Αν κρίνω από τα υλικά θα είναι απίθανο και στη γεύση και θα δοκιμάσω να το φτιάξω και εγώ για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Καλή εβδομάδα, φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θάλεια μου είναι πράγματι τόσο μυρωδάτο όσο και απλό! Στο συνιστώ ανεπιφύλακτα... καλή εβδομάδα, καλό μήνα και φιλιά κι από εμένα :))

      Διαγραφή
  4. Μμμμμμ δείχνει να είναι υπέροχο !!!!!
    Καλό μήνα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δείχνει και είναι Ράνια μου... καλό μήνα κι από εμένα :))

      Διαγραφή
  5. Λατρεύω το συνδυασμό μήλο-κανέλα!!Φαίνεται τόσο ανάλαφρο και μυρωδάτο!!Και το παγωτό είναι ότι πρέπει για να το δροσίσει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήλο, κανέλα φρούτα και ξηροί καρποί και πορτοκάλι με βανίλια πίστεψε με Μαίρη μου είναι θεϊκός συνδυασμός! Καλό μήνα :))

      Διαγραφή
  6. Εμένα μου αρέσουν παααρα πολύ τα ψητά μήλα αλλά έλα που τα τρώω μόνο εγώ έτσι... Βέβαια όποτε μπορώ φτιάχνω και τα τρώω μόνη μου.. δεν έχω τέτοια προβλήματα και κολλήματα!!! :))) Βέβαια δεν τα ενισχύω τόσο, ήξερα πως πρέπει να βάλω ζάχαρη μόνο, τα υπόλοιπα δεν τα γνώριζα.. Πάλι καλά που είναι και τα πάρτυ δηλαδή να μου ανοίξει τα μάτια!!! χαχαχαχαχα Καλό και γλυκό μήνα για όλους Χριστίνα μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε συνδυασμό με παγωτό δεν σου θυμίζει ότι τρως φρούτο αλλά παγωτό με φρούτα...δοκίμασε το και θα με θυμηθείς! Καλό μήνα Ελεάννα μου :))

      Διαγραφή
  7. Ένα γλυκό που μυρίζει Χριστούγεννα!!!!
    Πολύ ωραία η παρουσίαση σου Χριστίνα!!!
    Καλό εορταστικό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ Αλεξάνδρα μου ... καλό μήνα!

      Διαγραφή
  8. Λαχταριστό το επιδόρπιό σου Χριστίνα!!!
    Εμένα παρακαλώ με μπόλικο παγωτό καϊμάκι!!!!!!!!

    Πολλές γλυκές καλημέρες & καλό μήνα!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Φιλιά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαα έφτασεεεεεεεε! Καλό μήνα και φιλιά Ελένη μου :))

      Διαγραφή
  9. Υπέροχο γλυκό Χριστίνα.Καλές γιορτές να έχουμε με Υγεία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υγεία πάνω απ όλα Χρυσόσκονη μου και όλα τα άλλα έπονται!

      Διαγραφή
  10. Μια ωραία και εύγεστη χριστουγεννιάτικη νότα στο τραπέζι μας Χριστίνα μου,πολύ εύκολη και ιδανική για επιδόρπιο....την καλημέρα μου και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δροσερό κι εύκολο για να μας αλλάξει λίγο την γεύση από το χριστουγεννιάτικο τσιμπούσι Μαρία μου... καλό μήνα και σε σένα :)

      Διαγραφή
  11. Καλό μήνα Χριστίνα!! Η συνταγή σου φανταστική!! Την κρατώ!! Για τις γιοτινές ημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ Ειρήνη μου, εύκολη και γρήγορη χωρίς πολλά υλικά... Καλό μήνα και σε σένα κορίτσι μου :)

      Διαγραφή
  12. Κι ενας καλος τρόπος να φαει και η μαμα κανενα φρουτο..χεχεχε.. και ο Νικολας!! Εγω το προτιμω με παγωτο!! καλο μηνα Χριστινα μου!! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααααα ούτε η μαμά τρώει φρούτα;;;; Ε τότε ναι είναι ιδανικό το φρουτογλυκό αυτό Ελπίδα μου... καλό μήνα και φιλιά!

      Διαγραφή
  13. καλα εκανες και αφησες τα εργαλεια στην ακρη, γτ το γλυκο σου φαινεται καταπληκτικο! πραγματικα θα το δοκιμασω αποψε κιολας, γτ δε μπορω να φανταστω τι αρωματα θα βγαζει!!! τελειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις Ζίνα μου γιατί εγώ όταν τα ψήνω μυρίζει όλο το σπίτι! Ευχαριστώ κορίτσι μου και καλό μήνα :)

      Διαγραφή
  14. Υπέροχο έγινε το γλυκό σου, Χριστίνα. Φρουτένιο, ελαφρύ, μυρωδάτο και λαχταριστό! Αποξηραμένα φρούτα και ξηρολι καρποί.. με αρώμα προστοκαλιού και κανέλας... υπέροχος συνδυασμός! Καλό μήνα να έχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το περιέγραψες τέλεια Νίκη μου... καλό μήνα και σε σένα κορίτσι μου :))

      Διαγραφή
  15. ΝΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ !!! ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ !!! ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΙΜΑΚΙ ΔΕΝ ΜΕ ΧΑΛΑΕΙ ΧΙΧΙΧΧΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι καλέ μαγειρεύω κιόλας! Μεταξύ μας κι εγώ του γιαουρτιού είμαι... καλό μήνα Βάλια μου :))

      Διαγραφή
  16. Καλό μήνα Χριστίνα, με υγεία, γεμάτο με όμορφες στιγμές και πολλά αρώματα σαν τα μυρωδάτα σου μήλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ Κατερίνα μου...καλό μήνα και σε σένα :))

      Διαγραφή
  17. Πόσο μ΄ αρέσουν τα ψητά μήλα, καθώς και τα κυδώνια! Εγώ τα ψήνω με ζάχαρη και κονιάκ, μα η δική σου βερσιόν με εντυπωσίασε πολύ και θα την δοκιμάσω συντόμως! Γειά στα χέρια σου Χριστίνα μου, πολύ ωραία η παρουσίαση σου!!! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nα την δοκιμάσεις Ειρήνη αφού έτσι κι αλλιώς σου αρέσουν τα ψητά μήλα... είναι πολύ αρωματικά τα μήλα έτσι! Καλό μήνα και φιλιά κι από εμένα :))

      Διαγραφή
  18. Hello, I am commenting from America - I found your blog on facebook. Your apples look delicous - a perfect treat for the holidays. I plan to try it soon! By the way, I read your post on your blue bedroom...it's beautiful! Jacinta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you very much Jacinta for your kind comment! You have to try these apples...they are deicious! Thank you for your visit :))

      Διαγραφή
  19. Παρα πολύ ωραία συνταγη! Παρόμοια φτιάχνει η μητέρα μου και έτσι τώρα με ταξιδεψες πίσω κάποια χρονιά στις μυρωδιές απο την κουζίνα του πατρικού μου σπιτιού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Σωτηρία μου που σου ξύπνησα αναμνήσεις... γιατί κι εγώ κουβαλάω μυρωδιές από τα παιδικά μου χρόνια!

      Διαγραφή
  20. Υπέροχο Χριστίνα μου, ακόμα και για μένα που δεν τρώω γλυκά! Λίγο το βούτυρο με χάλασε ( το αποφεύγω κι αυτό) αλλά αφού είναι με καστανή ζάχαρη θα το κάνω!
    Μιλ μερσί!
    καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ λίγο το βούτυρο τόσο όσο για να ομογενοποιήσει την ζάχαρη με τα υπόλοιπα... Καλό μήνα Αριστέα μου :))

      Διαγραφή
  21. Λατρεύουμε τα μήλα, ωμά & ψημένα!!! Σίγουρα θα μοσχοβόλησε η κουζίνα με τα δικά σου :)
    Καλή συνέχεια Χριστίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι πράγματι Δήμητρα μου είναι από τα ωραιότερα φρούτα για μένα και πράγματι μοσχοβολάνε όταν τα ψήνεις... καλή συνέχεια και σε σένα :)

      Διαγραφή
  22. Τέλεια! ΄Τέλεια τέλεια τέλεια! Υγειϊνά Χριστουγενιάτικα με απλά υλικά! Απλά τέλεια! Μπαίνουν στον μπουφέ τον Χριστουγέννων ολοταχώς! Χρυσοχέρα Χριστίνα!
    Υ.Γ.
    Η φωτογράφιση είναι super!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φαντάζομαι τις μυρωδιές όταν θα ήταν στο φούρνο! Άψογο αποτέλεσμα Χριστίνα μου και φαίνεται λαχταριστό! Ότι πρέπει μετά από ένα βαρύ εορταστικό γεύμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μυρωδιά του μήλου που ψήνεται είναι από μόνο της θεϊκη... φαντάσου κανέλα, πορτοκάλι και βανίλια μαζί! Ε ναι το θέλεις το ελαφρύ μετά από το λουκούλλειο γεύμα των Χριστουγέννων.

      Διαγραφή
  24. πολύ εμφανίσιμο κέρασμα με υψηλή διατροφική αξία και πρέπει να έχει και υπέροχο άρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλεια περιγραφή Δέσποινα για το συγκεκριμένο πιάτο!

      Διαγραφή
  25. Τρελαινομαι! Μπορει να φαινεται ενα απλό γλυκό
    αλλα μου κάνει τόσο μα τόσο Χριστουγεννιάτικο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Εχεις δίκιο, η μυρωδιά του ψημένου μήλου μαζί με την κανέλα "μυρίζει" Χριστούγεννα!

      Διαγραφή
  26. Είναι τόσο απλό και τόσο εντυπωσιακό ταυτόχρονα!!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι και ελαφρύ είναι και δροσερό, ότι πρέπει μετά το γεύμα των Χριστουγέννων :))

      Διαγραφή
  27. Γευστικότατο φαίνεται και πολύ εορταστικό,ευχαριστούμε!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ :)) Απίθανη η γεύση του Ρένα μου σε διαβεβαιώ!

      Διαγραφή
  28. Κάνω κι εγώ κάτι παρόμοιο αλλά όχι με τόσο πλούσια γέμιση. Και μαγειρεύεις καλά???? Τι να πω είσαι γεμάτη εκπλήξεις!
    Φιλάκια, Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλίμονο μου Μαρίνα μου αν δεν μαγείρευα...3 παιδιά και σύζυγος θα με είχαν απολύσει χαχαχα!

      Διαγραφή
  29. Delicious post!!! I like your blog!!
    would you like to follow each other? let me know...I always follow back.
    Besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Thank you Marcela for your kind coment ... I already follow you :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αν και αργοπορημένο το σχόλιο Χριστίνα μου, ελπίζω να παραμένει ευπρόσδεκτο! Τα μηλαράκια σου, φαίνονται θεσπέσια! Η γέμιση είναι στις γεύσεις που προτιμώ και η παρουσίαση κομψότατη! Να σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέρα μου καθόλου αργοπορημένο το σχόλιο σου άλλωστε όλοι μας κουβαλάμε μια ζωή και μια καθημερινότητα που πολλές φορές δεν μας αφήνει περιθώρια για βόλτες έστω και διαδικτυακές... Σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή
  32. Καλημέρα από Θεσσαλονίκη καλη εβδομάδα
    Συγχαρητήρια για το blog
    Γίναμε φίλοι σας
    Dimiourgia-epikinonia.blogspot.gr
    marietasyarnland. blogspot. gr
    Με εκτίμηση
    Παύλος & Μαριέτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και για την επίσκεψη!

      Διαγραφή
  33. Νόστιμο και υγιεινό! ...και το σημαντικότερο εύκολο! Είμαι η Βάσω, η Μαμά Πρωτάρα και έρχομαι από το link party του Mama Relax και της αγαπημένης μου Μάρθας! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάσω σ ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη... το ότι είναι υγιεινά τα μήλα είναι γνωστό έτσι γίνονται λίγο διαφορετικά θυμίζουν περισσότερο γλύκισμα... Καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  34. Πολυ ωραια φαινονται αλλα θελω να δοκιμασω γιατι δεν εχω φαει ποτε! Γιωτα....απο οταν εχω εσενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες Γιώτα... είναι όντως πεντανόστιμα και όταν ψήνονται μυρίζουν υπέροχα... Καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  35. μας αρέσουν πολύ τα ψητά μήλα!
    θέλω να δοκιμάσω και την δική σου πρόταση με την "γέμιση", σίγουρα τους πάει πολύ

    τα έχεις τόσο φωτογραφίσει τόσο όμορφα!

    καλό βράδυ
    Αλεξία momyof6
    από το πάρτυ της Μάρθας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι λίγο διαφορετικά λόγω της γέμισης αλλά εξίσου νόστιμα... Σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για την επίσκεψη! Καλό ΣΚ

      Διαγραφή
  36. Βλέπω τις φωτογραφίες και νιώθω τη γεύση τους στο στόμα μου! Εγώ που λατρεύω αυτού του είδους τις συνταγές ξετρελάθηκα. Πάρα πολύ ωραία ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαμά Χριστίνα, συνονόματη, είναι πράγματι πιο γευστικά απ ότι μπορείς να φανταστείς! Ευχαριστώ για την επίσκεψη :)

      Διαγραφή